Utidig spareiver

Kommentar afleveret til bestyrelsen d. 20/5-02. Aldrig besvaret, men nogle dage senere blev temperaturen for det varme brugsvand sat mærkbart op, for nogle uger efter igen at blive sat ned til 50-51 °C, hvilket er ca. 5° under den af Sundhedsstyrelsen anbefalede temperatur.
         En måned senere indgik den omtalte rapport med posten. Den forekom at være en tillempet udgave af tidligere (ikke særligt grundige) rapporter og udmærker sig f.eks ved, at gadenavnet vedholdende er stavet forkert, hvilket er lidet respektindgydende. Rent teknisk støtter den sig til en del af de kendte misforståelser fra CSE og gør sig desuden uheldigt bemærket med flittig brug af den intetsigende enhed "Pro Cent" samt en del pseudotekniske udtryk, som f.eks.: "katolyse".
Til bestyrelsen for ejerforeningen Halsskovgade 2+4

Angående "Energirapporten"

         I referatet fra ejerforeningens bestyrelsesmøde d. 23/4-02 omtales en "Energirapport", som om alle ejerforeningens medlemmer er bekendt med denne og den aktivitet, som rapporten har udløst.
         Imidlertid har ejerforeningens bestyrelse unddraget mig dette kendskab og jeg må følgelig udbede mig følgende oplysninger:
-        Hvem har udarbejdet rapporten?
-        Hvor længe har rapporten eksisteret?
-        Er rapporten et bestillingsarbejde og hvem har i så
        fald bestilt den?
-        Hvad er ordlyden af "Forslag 9"?
-        Hvor stor en del af den forventede "besparelse" ved at
        lukke for varmen i sommermånederne skyldes bortfald af
        centralvarmeanlæggets tomgangsdrift og hvor stor en del
        skyldes hindret forbrug?
-        Hvorledes opstår den forventede besparelse ved sænkning af
        temperaturen for det varme brugsvand?

         Til de fra rapporten omtalte punkter har jeg følgende kommentarer:

Centralvarme i sommermånederne
         Den danske sommer byder på en del blandet vejr, hvilket betyder vådt regntøj og alt andet end sommerlige temperaturer. Begge dele kræver varme enten til tørring eller til opvarmning.
         Behovet for varme til tøjtørring kan opstå af andre grunde end regnvejr og behov for opvarmning af andre grunde end koldt vejr -- enhver antihelt vil nemlig foretrække et opvarmet baderum!
         Ejerforeningen har tidligere praktiseret sommerlukning af centralvarmen, men den blev indstillet efter langkildetyrraniets ophør. De "store besparelser", som fru l.-kilde dengang påberåbte sig, havde ikke så meget på sig, idet de for en stor del blev modsvaret af større elregninger, fordi flere af ejendommens beboere (deriblandt undertegnede) havde brugt elektrisk opvarmning i stedet. Hertil kom så anskaffelses- og installations-omkostninger.
         Ved sommerlukning af centralvarmen vil ejendommen ikke alene blive berøvet en del komfort, men beboerne skal ulejlige sig med alternative varmekilder.
         Forslaget er en dårlig idé.

Sænkning af varmtvandstemperaturen
         Det er efterhånden over 20 år siden husejere gennem massemedierne blev informeret om, at varmtvandsrør kunne være et eldorado for en række varmeelskende bakterier. Risikoen er større, jo lavere vandtemperaturen holdes og man anbefalede derfor, at varmt brugsvand skulle være mindst 50°C. Det er siden påvist, at en af de mest berygtede sygdomsbakterier, Legionella, kan trives ved endnu højere temperatur! Det er derfor en rigtig dårlig idé at sænke temperaturen for varmt brugsvand!
         Iøvrigt er den påståede besparelse ved dette indgreb mere end tvivlsom -- en omstændighed, som bestyrelsen er udmærket bekendt med.
         Den person, der har fremsat dette forslag, har "sovet i timen".

. . . . . . . . . . . .Med hilsen

Jørgen Holm-Jensen

Aldrig besvaret!

-oOo-

08-09-02